Міжнародний день рідної мови

21 лютого у світі відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято започатковано ЮНЕСКО задля привернення уваги до всіх мов світу. За даними ЮНЕСКО, у світі існує близько 6000 мов, 43% з них знаходяться під загрозою зникнення. На думку фахівців, це трапляється в тому випадку, коли її перестають, з тої чи іншої причини, вживати та вивчати більше 30% носіїв мови. Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кілька тисячолітньої еволюції кожного народу. Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління.

Варто нагадати, що згідно зі статтею 10 Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова». Навчальний процес в нашому ліцеї проходить державною мовою, за виключенням уроків іноземних мов (англійської та французької).
У зв’язку з межуванням нашої громади з кордонами іншої країни, в повсякденному мовленні жителів нашої місцевості зустрічається використання суржику, але ми закликаємо, мотивуємо, показуємо приклад дітям спілкування правильною українською мовою не лише під час навчання, а і у побуті. Дуже тішить свідомий перехід дорослий і малих на виключно рідну мову, українську. Підтримуємо своє, рідне!
Кiлькiсть переглядiв: 164

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.